Flyttfirmor är experter inom flyttning, som nackas bästa flyttfirma. De vet hur man flyttar värdefulla saker så snabbt och säkert som möjligt. Givet detta så har dessa yrkeskunniga personer förstås samlat ihop en hel del erfarenheter genom åren. De vet vad som fungerar – och vad som är mindre bra vid flyttningar. Så varför inte ta ett tips från en expert? I den här artikeln har vi delat några insidertips från flyttfirmor om hur du flyttar på bästa sätt.
Hur kan du packa ned föremål utan bubbelplast?
Det finns många sätt att förpacka dina föremål i flyttkartonger. Ett av de bästa sätten är så klart att använda bubbelplast för att skydda föremålen i kartongen eftersom den ger en slags barriär mellan varje föremål. Men om du har glömt köpa in detta skydd, så går det lika bra att linda in ömtåliga föremål i mjuka tyger. Till exempel kläder, sängkläder och handdukar. Då slår du två flugor i en och samma smäll – du skyddar dina ömtåliga föremål samtidigt som du packar ned dina kläder.
Märk dina flyttlådor på flera sidor
En stor hjälp vid flyttningen är att märka flyttkartongerna med etiketter eller text. Dessa etiketter ger dig information om vad som finns inuti lådan och gör att uppackningen går betydligt snabbare. Det är bäst att markera flyttlådan på flera sidor, så att du enkelt kan se markeringarna. Därtill kan du lägga till fler detaljer på märkningen. Till exempel kan du märka värdefulla och ömtåliga lådor med en annan färg och skriva “Ömtåliga varor”. Sedan kan du skriva rummen där föremålen ska stå på själva lådorna, som exempelvis kök, vardagsrum och sovrum.
Gör en checklista och inventarieförteckning
Det första du behöver göra är att skriva ned en checklista. Denna checklistan bör innehålla alla saker som du behöver göra innan flyttfirman anländer.
Detta inkluderar att alltifrån att:
- Boka flytthjälp, exempelvis genom en flyttfirma eller hjälp från vänner/familj.
- Köpa förpackningsmaterial och flyttkartonger.
- Avsluta eller flytta gamla abonnemang till den nya adressen.
- Genomföra en adressändring och beställa eftersändning.
- Avtal för hantering av nycklar osv.
Men utöver checklistan är det alltid bra att skriva en inventarielista över packningen. Bland annat kan du tilldela varje förpackad låda med ett nummer och skriva ned den och en tydlig beskrivning av vad som finns i lådan på inventarielistan. Det gör att flytten går snabbare, och att du minskar risken att tappa bort något i samband med flytten.
Packa inte ned alla böcker i en flyttkartong
För din egen och flyttfirmans säkerhet: Undvik att packa ned alla böcker eller tunga föremål i en och samma låda. Det finns flera risker med att packa alltför tunga lådor, som till exempel:
- Lådan kan brytas sönder.
- Du kan få ryggskador.
- Föremålen i flyttlådan kan bli skadade.
Ett av de bästa tipsen är att gå efter din magkänsla när det kommer till om en låda är för tung eller inte. Om du börjar känna att lådan blir tyngre och tyngre i takt med att du bär den, så kan du istället dela upp böckerna i flera mindre lådor.